fbpx

Auton päästöjen vähentäminen

Tällä vuosituhannella kiinnostus auton päästöjen vähentäminen on kasvanut, eikä enää pelkästään käyttökustannuksien pienentämisen takia. Nykyään ympäristötietoisuus ja ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ovat keskeisiä syitä, miksi halutaan vähentää auton päästöjä. Uudet autot ovat keskimäärin ympäristö- ja ilmastoystävällisimpiä kun vanhat, mutta myös auton käyttöikä ja kestävyys on huomioonotettava seikka kun auton päästöjä arvoidaan. Auton valmistus on ympäristöä kuormittava ja raaka-aineita kuluttava prosessi, joka osaltaan myös kannattaa ottaa huomioon, mikäli harkitset uuden auton ostoa. Auton päästöjen vähentäminen on kokonaisvaltaisen harkinnan asia.

Auton päästöjen vähentäminen valinnoilla

On monia asioita jonka kautta voi vähentää auton päästöt. Planet Loves Trees suosittelee, että ennen kuin mietitään mahdollista kompensointia, pyritään aina vähentämään päästöjä, joita syntyy autosta. Auton tyhjäkäynnin välttäminen ja taloudellinen ajotapa ovat keinoja, joita käyttämällä voi vähentää sekä polttoainekulutusta että päästöjen syntyä. Lämmittimet, ilmastointi ja muut lisävarusteet kuluttavat myös energiaa. 

Sähkö- ja hybridiautot

Sähköauto on osaltaan mahdollisuus, jos haluaa ajaa miltei päästöttämästi, jos pelkästään puhutaan polttoaineista tulleista päästöistä. Monelle täyssähköauton valinta ei kuitenkaan vielä ole mahdollisuus joko hinnan tai ominaisuuksien johdota; jos kotona puuttuu latausmahdollsuus ja työmatka kuljetaan autolla, saattaa vielä olla, että täyssähköauto ei siihen kykene. Sähkö- tai hybridiauto on hyvä tapa vähentää omia liikennepäästöjä. Sähköllä ajaminen on myös energiatehokasta ja taloudellista, sillä sähkömoottorin hyötysuhde on parempi kuin polttomoottorin. Lataussähkön tulisi olla uusiutuvaa, päästötöntä sähköä, jotta ympäristövaikutukset olisivat kestäviä.

Päästökompensaatio

Jos olet jo vähentänyt autosi päästäjä valinnoilla, teknisillä ratkaisuilla ja taloudellisella ajotavalla, on mahdollista vielä siirtyä seuraavalle vaiheelle päästöjen kompensoinnilla. Planet Loves Trees tarjoaa tämän mahdollisuuden kompensoimalla sertifioiduissa projekteissa josta on mahdollista ostaa virallisia päästöyksiköitä. Toteutamme päästökompensoinnin yhteistyössä suomalaisen Compensaten kanssa.  

Päästökompensaatiota autollesi

Auton päästöjen vähentäminen muualla

Tässä muutama hyödyllinen linkki, jos mietit miten voisit vähentää autosi päästöjä.

Hiilidioksiidipäästöt Liikennefakta-sivulla

Motivan sivut autojen päästöistä

Tilastokeskuksen artikkeli autojen päästöistä, vanhenevasta autokannassa.

Auton päästöjen vähentäminen puita istuttamalla, auton lavalla puutaimia.

Planet Loves Trees on suomalainen yritys, jonka tavoitteena on torjua ilmastonmuutos käytännön teoilla. Tällä hetkellä meillä on käynnissä useita projekteja Tansaniassa ja Etiopiassa yhteistyökumppaneidemme kanssa. Jokainen joka kompensoi kanssamme, voi seurata hankkeiden etenemistä verkkosivuillamme ja uutiskirjeemme kautta. Tervetuloa mukaan!

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner