fbpx

Utsläpp från fritidsbåtar kan klimatkompenseras

Båtsäsongen är här och i takt med att vi sjösätter våra båtar är det skäl att också fundera på båtens klimatavtryck. Fritidsbåtens klimatavtryck kan bli förhållandevis stort: en 70 hk båtmotor förbrukar omkring fyra gånger mer bränsle per mil än en bil. Kör du 50 h per sommar så belastar du klimatet lika mycket som en asienresa och båten kan bli en klimatbov i ditt annars klimatsmarta liv. Exemplet står för hälften av snittklimatavtrycket per år för en svensk person. 

Klimatkompensera båten

Om du funderar på en ny båt är det många val man kan göra för en klimatsmart båt. Generellt sett borde man dimensionera båten enligt behov. Båtar som går i lägre hastighet med snipformat skrov är energieffektivare än halvplanande skrov. Moderna motorer har också effektivare bränsleanvändning och idag kan man till och med välja mellan el- och hybridalternativ. Segel är ju också ett alternativ för den klimatmedvetna. 

Men äger du redan en båt och längtar efter sköna dagar i skärgården så kan du alltid klimatkompensera båtens utsläpp. Hos Planet Loves Trees satsar vi på klimatkompensation via beskogning, trädplantering och miljöprojekt. På så sätt vill vi öka jordens naturliga kolsänka, de planterade träden binder upp kolet från luften igen på ett naturligt sätt då de växer. 

Ha en skön och klimatsmart sommar!

Cookie consent by Real Cookie Banner